Sıkça Sorulan Sorular

Neden sertleşme problemi yaşıyorum?

Erkeklerin bu konu hakkında sorduğu ilk soru genellikle budur. Neden olduğunu anlamak için sertleşmenin nasıl olduğunu bilmek gerekir. Sertleşme mekanizması komplekstir. Sertleşme (ereksiyon) beyinde başlar. Cinsel içgüdüler sinir sistemine sinyaller gönderir ve bu sinyaller penise iletilir. Sinyal iletiminde rol oynayan birkaç kimyasal, penisteki süngerimsi dokuya kanı ulaştırarak sertleşme olmasını sağlar. Sertleşme sorunu bu sinyal sürecinde yaşanan bir ya da birkaç problem sonucu ortaya çıkar.

Sertleşme sorunumla ilgili doktora gitmek istiyorum fakat hangi uzmanlık alanından bir doktorla görüşmeliyim bilmiyorum.

Erkek üreme ve boşaltım sistemi ile ilgilenen tıp dalı Ürolojidir. Bir ürolog ile görüşmeniz sorununuzu çözmede yeterli olacaktır. Eğer ki başka sağlık sorunlarınız (diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol vb.) var ve düzenli gittiğiniz bir doktorunuz varsa onun yönlendirmeleriyle de devam edebilirsiniz.

Sertleşme sorunu hakkında konuşmak beni utandırıyor, doktora gittiğimde beni neler bekliyor olacak?

Doktorunuz sertleşme sorununuz hakkında size sorular soracaktır, bunlar özellikle cinsel aktiviteleriniz ile alakalı biraz özel sorular olacaktır. Bu sorulara samimi ve doğru cevap vermek, size uygun tedaviyi anlamak ve hızlı bir çözüm bulmak için çok önemlidir. Ayrıca, bu sorulara ek olarak doktorunuz sizi fiziksel muayene de edecektir.

Peki neden benim başıma geliyor? 40 yaşımı geçtim artık partnerimle daha güzel vakit geçirmek için zamanım var!

Bu tarz hayal kırıkları anlaşılabilir. Şanslısınız ki sertleşme sorununun birçok farklı çözümü var. En iyi çözümü bulmak için problemin ana kaynağının bulunması çok önemlidir. Size en uygun çözümü bulmak için hekiminize başvurun. Problem medikal veya psikolojik olabilir, bu yüzden buna en doğru kararı hekiminiz verecektir.

Hiçbir sağlık problemim yok, doktorum nedenin kaynağının psikolojik olduğunu söylüyor. Bundan nasıl emin oluyor?

Buradaki en önemli ipucu sizin uykudan uyandığınızda veya cinsellikle ilgili düşünceler aklınıza geldiğinde sertleşme olmasıdır. Bu gösterir ki sizin sertleşme probleminiz aslında yoktur, partner ile ilişkiye girerken psikolojik olarak sertleşme sorunu ortaya çıkmaktadır.

Sertleşme sorunum partnerimle olan ilişkimi etkiliyor, ne yapabilirim?

Sertleşme sorunu bir kez hayatınıza girdi mi, bu durum genellikle ilişkilerin kötüye gitmesine sebep olur. Sonuç olarak stres, endişe ve buna bağlı olarak daha az sertleşme ortaya çıkar. Partneriniz “onun üstünde baskı kurmak istemiyorum” diyerek, daha çekingen olabilir ve kendini arka plana çekebilir. Dolayısıyla çiftler arasındaki yakınlaşma ve samimiyet azalır. Bunlara sebebiyet vermemek için erkeğin böyle bir problemi olduğunda hekime başvurmalı böylelikle ilişkiler daha kötüye gitmeden problem çözülmüş olur.

Bazı sabahlar sertleşme (ereksiyon) halinde uyanıyorum, bunun sebebi idrar kesemin dolu olmasından kaynaklanabilir mi?

Hayır, idrar kesesinin dolu olduğu gün içindeki diğer zamanları düşünün, bunun sertleşmeye sebep olmadığını anlayacaksınızdır. Eğer ki sabah uyandığınızda sertleşme hali mevcutsa bu çok önemli bir durumdur. Çünkü bu, sertleşmeye sebep olan mekanizmanın doğru çalıştığını ve sizin sertleşme yaşamanızda bir problem olmadığını gösterir.

Peki sertleşme mekanizmasında bir sorun yoksa neden partnerimle birlikteyken bu problem ortaya çıkıyor?

Bu durum beyinden gelen sinyallerin penise düzgün ulaştırılamamasından olabilir. Başka bir deyişle penise iletilen mesajda karışık bir durum oluşabilir. Örneğin, erkeğin uyarılmasına rağmen sertleşme olmuyorsa, bunun sebebi psikolojik olarak rahat olmamasıdır. Yani, cinsel etkileşim sırasında o günkü ailevi, iş veya başka sosyal problemleri aklını kurcalıyor olabilir, bu da odaklanamamasına doğal olarak da sertleşme probleminin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Diğer bir olasılık ise erkeğin iyi performans gösteremeyeceğinden endişeli olmasından kaynaklanabilir.

Bir kere sertleşme sorunu ortaya çıktı mı, gittikçe daha kötüye gidecek diye endişeleniyorum ve her defasında bu durum kötüleşiyor. Bunun için ne yapabilirim?

Öncelikle size endişe veren ve strese maruz bırakan şeyleri tanımlamak önemlidir. Daha sonra partnerinizle olan durumunuzu ele almanız gereklidir, sadece cinsel olarak değil genel olarak ilişkinizi gözden geçirmek kafanızdaki soruları çözebilir. Partneriniz ve siz, doktorunuza birlikte danışarak, onun önerilerini dinlemek sorununuzu beraber çözmede büyük yardımcı olacaktır.

Sertleşme sorunu yaşlanmanın bir sonucu mudur?

Hayır, sertleşme sorunu yaşlanmanın bir parçası olarak ortaya çıkmaz. Bu sorun yaşlanmayla doğru orantılı ortaya çıkan diğer kronik sağlık sorunlarından (diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol vb.) ya da psikolojik problemlerden ötürü ortaya çıkmaktadır.

Sertleşme sorunu tedavisi için çok mu yaşlıyım?

Hayır, sertleşme sorunu her yaşta tedavi edilebilir, 90 yaşında bile tedavi edilen hastalar mevcuttur.

Sertleşme sorunumun sorumlusu ben miyim yoksa partnerim mi?

Bu konuda suçlanacak kimse yoktur. Sertleşme sorunu ne yaşınızla alakalı ne de sizin elinizde olan bir şeydir. Yapılacak tek şey sorunun farkına varıp tedavi olunmasıdır.